Morgensider Balance juli 12, 2022

Morgensider

Et skriveritual, der styrker dit skriveflow og din selvindsigt


Ofte skriver vi med et klart formål. Vi har en tekst, der skal være færdig. Men at skrive kan også bruges som en form for meditation eller en metode til at give nye indsigter og skabe kreativitet. Både til livet generelt og direkte til den tekst, vi arbejder på. Og jeg ved godt, at du måske tænker, at du bør bruge din skrivetid på den tekst, der skal være færdig, men giv alligevel skriveritualet herunder en chance. Jeg er ret sikker på, at du vil opdage, at det langt fra er spild af tid

Tøm hovedet og bliv klar til dagen med morgensider

Morgensider er en metode eller et skriveritual, som du gentager hver morgen. Metoden er opfundet af amerikaneren Julia Cameron, som beskrev det i bogen ”Kreativitet” fra 1994, så det er på ingen måde en ny opfindelse, og mange mennesker over hele verden skriver morgensider.
Skriveritualet foregår sådan, at du hver morgen skriver tre håndskrevne sider, som aldrig skal læses af andre (og måske ikke engang af dig selv). Målet er at du skriver frit fra hjertet, om hvad der fylder. Det er i princippet lige meget, hvad du skriver, og du skal ikke bekymre dig om, om det hænger sammen. Det handler om at få tømt hovedet, for hvad der end fylder, så der er plads til nye tanker og ord til resten af dagen.

Med morgensiderne skal du lægge al indre og ydre kritik væk. For målet er blot at skrive og ikke at producere noget. Man kan næsten opfatte det som en form for meditation. Der kan komme alt muligt ned på papiret. Lige fra tanker om at man ikke ved, hvad man skal skrive, at man er træt, bekymret eller glad og til helt nye indsigter, der pludselig dukker op.

Selvindsigt, nye ideer og skriveflow

Det vigtigste med morgensiderne er, at man er kontinuerlig. Ifølge Julia Cameron skal man helst lave dem hver morgen, men mindre kan også gøre det. Jeg får bestemt ikke skrevet hver morgen, og jeg nyder alligevel godt af det, morgensiderne giver.

Personligt oplever jeg at morgensider
  • hjælper mig med at 'parkere' eller tømme mit hoved for tanker om alt muligt mærkeligt, som ellers let dukker op og forstyrrer mig i løbet af min arbejdsdag
  • gør mig mere bevidst om ubalancer eller tanker og følelser, som rumsterer i mig
  • giver mig nye ideer, fordi tankerne får plads til at flyde uden vurdering og kritik
  • får mig godt i gang med at skrive, så det er let at skrive videre på noget andet bagefter

Sådan gør du

Anskaf dig en notesbog kun til morgensider. Find ud af hvordan det kan lade sig gøre for dig. F.eks. ved at sætte vækkeuret et kvarter tidligere, eller som mig gøre det til et ritual at tage en kop kaffe og bruge tid på det, inden arbejdsdagen starter. Når du har skrevet, lukker du notesbogen og går i gang med din dag.
Når vi skaber en skriverutine, som vi gentager dagligt eller ugentligt, får vi et kontinuerligt skriveflow, som giver refleksion og kreativitet til de andre skriveopgaver, vi har. Den tid, vi bruger på skriverutinen, kommer godt igen, fordi den åbner op for nye indsigter og nye ideer. Så glem undskyldningen med at du er nødt til at bruge din skrivetid på den tekst, der skal være færdig, for den bliver sandsynligvis både bedre og lettere at skrive, når du allerede har gang i skrivningen.

God skrivelyst
KICKSTART DIN KREATIVITET BOG OG E-BOG
Morgensider er én af 52 skriveøvelser i bogen ”Kickstart din kreativitet med skriveøvelser”.
KREATIVITET BOG
Julia Camerons bog "Kreativitet" kan købes hos Saxo lige her