Skriv en kogebog Balance oktober 6, 2022

Skriv en kogebog

Vil du skrive en kogebog? Så skal du vide, at en kogebog kan være meget mere end blot en samling opskrifter. Læs om tre kogebøger, der inspirerer langt ud over blot til madlavning

Vi elsker opskrifter i papirform. I hvert fald udkommer der utallige kogebøger hvert år, og de sælger godt. Men hvorfor, når vi med få klik kan finde gratis opskrifter via google? Grunden er, at kogebøger ikke kun sælger opskrifter, men også drømme, gode historier og livsstil. Derfor er en kogebog sjældent blot en samling opskrifter.

Mad og fællesskab omkring mad kan fortælle mange historier, og hvis du spørger mig, er de allerbedste kogebøger dem, som virkelig formår at inspirere udover opskrifterne. Men hvordan kunne en sådan kogebog se ud?

Her præsenterer jeg dig for tre vidt forskellige kogebøger, som måske kan inspirere dig til, hvordan dine opskrifter kan udgives som bog eller e-bog sammen med den særlige historie, der hører til.

Mehran Zandian: Mine persiske livretter


Bogen er skrevet ud fra forfatterens personlige erfaring og historie. Bogen blander på fineste vis persiske opskrifter med anekdoter fra forfatterens barndom og smukke billeder fra Iran. Vi får på samme tid en personlig fortælling om en familie og en barndom og hvad maden betød for dem, glimt af et lands kulturhistorie og madhistorie samt opskrifter, der kan laves ud fra indkøb i Danmark.

Jeg får både lyst til at spise iransk kebab og glæder mig over, at forfatteren formår at give mig et helt andet billede af Iran, end det jeg hører om i Nyhederne.

Thomas Jensen: Cafe Hack – Restaurant, Radio og Røverhistorier


Denne bog minder mest af alt om et meget langt magasin og er en blanding af artikler om Cafe Hacks historie, interviews med kendte gæster, ansatte og radioværten fra det tilhørende radioprogram samt selvfølgelig opskrifter. Billederne er med til at skabe et godt billede af kulturen på stedet.

Bogen giver mig lyst til at besøge cafeen. Så på den måde bliver den en reklamesøgle for cafeen, og tidligere også for radioprogrammet, som dog ikke eksisterer længere.

Sif Orellana: Spilopper og stjerneskud


Sif Orellanas bog er en iscenesættelse af det perfekte overskudsagtige børnefamilieliv. En god blanding af børnevenlige opskrifter og ideer til kreative aktiviteter blandet med anekdoter og en løbende historie om en fantasifuld pige, der er afsender på en del af opskrifterne. Masser af glade familiebilleder, der skaber en helt særlig stemning af overskud og familiefællesskab.

Så når jeg åbner denne bog, er det ikke kun for inspiration til hvad vi skal have til aftensmad i børnefamilien, men også for at mærke den gode stemning og blive inspireret til mere fællesskab. Bogen er 3. del af en serie med lignende bøger.

Så nej, en kogebog er ikke (nødvendigvis) kun en samling opskrifter, men kan også være en interessant fortælling om f.eks. en kultur, et sted, en familiehistorie eller en særlig livsstil.

Gad vide hvilken historie din kogebog skal fortælle?

Vil du også skrive en kogebog (eller måske en kortere -e-bog), der inspirerer ud over opskrifterne, så tag fat i mig og lad os sammen udvikle på din idé.